Συμβουλευτική

Τι είναι συμβουλευτική;
Σε τι χρησιμεύει η συμβουλευτική;
Ο ρόλος της κοινωνίας
Συμβουλευτική και ομοφυλοφιλία
Επιλέγοντας τον κατάλληλο θεραπευτή όταν είσαι γκέι/λεσβία
Ομάδα στήριξης γκέι αντρών

Τι είναι συμβουλευτική;

Συμβουλευτική (counselling), είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας.

Έχοντας επωφεληθεί πολύ ο ίδιος από την ψυχοθεραπεία που έκανα για χρόνια, πιστεύω ότι το πιο ενδιαφέρον ταξίδι που μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτή τη ζωή είναι μέσα στον εαυτό μας, δουλεύοντας τους φόβους μας και διευρύνοντας τα όριά μας.

Από το 1998 έως το 2002 σπούδασα στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και έκτοτε ασκώ το επάγγελμα του συμβούλου ψυχικής υγείας. Είμαι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής.

Η προσέγγιση που εφαρμόζω ονομάζεται Ελευθεροπαιδεία. Έχει υπαρξιστικές και προσωποκεντρικές θεωρητικές βάσεις και είναι μη παρεμβατική, μη κατευθυντική.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Δεν συμβουλεύω τον θεραπευόμενο τι να κάνει ή να μην κάνει, ούτε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να λύσει τα προβλήματά του. Αυτό που κάνω είναι να του συμπαραστέκομαι ώστε να ανακαλύψει εκείνος τι είναι καλύτερο σύμφωνα με τη δική του γνώμη και τις δικές του αρχές.

Στην Ελευθεροπαιδεία πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε τα βαθύτερα θέλω μας και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας, αρκεί να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα που μας θολώνουν και να άρουμε τα εμπόδια, εσωτερικά και εξωτερικά, που μας κρατάνε περιορισμένους. Ο ρόλος μου ως συμβούλου είναι να βοηθήσω να αρθούν αυτά τα εμπόδια.

Σε τι χρησιμεύει η συμβουλευτική;

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι για όλους/ες. Εάν ζείτε καλά και νιώθετε ότι δεν εμποδίζεστε στην καθημερινότητά σας ή στους στόχους σας από προβλήματα που σας κρατάνε από το να εξελιχθείτε, τότε δεν σας χρειάζεται η συμβουλευτική.

Από την άλλη, κάποιες/οι από εμάς αντιμετωπίσαμε περισσότερα εμπόδια μεγαλώνοντας ή βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα τα καταφέρουμε να τις ξεπεράσουμε και μόνοι/ες μας ή με τη βοήθεια φίλων. Ωστόσο, μερικές φορές η βοήθεια ενός συμπαραστάτη, που μπορεί να ακούσει πιο αμερόληπτα και αποστασιοποιημένα, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι απαραίτητη. Κάνει, όμως, τη διαφορά μεταξύ του να ζεις και του να ζεις καλά.

Ο σύμβουλος δεν αντικαθιστά ούτε αναπληρώνει τους φίλους. Είναι απλώς ένα εργαλείο, και στη ζωή είναι χρήσιμο να έχουμε πολλά εργαλεία και να τα χρησιμοποιούμε ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ο ρόλος της κοινωνίας

Πέρα από τα εσωτερικά μας εμπόδια και την προσωπική μας ιστορία, σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά προχωράμε στη ζωή παίζουν και οι κοινωνικές συνθήκες. Στην προσέγγιση που εφαρμόζω, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις κοινωνικές επιταγές, τα «πρέπει» που μας καταδυναστεύουν, φανερά ή ύπουλα, τους κοινωνικά προκατασκευασμένους ρόλους, αλλά και τις διάφορες μορφές καταπίεσης που βιώνουμε.

Συμβουλευτική και ομοφυλοφιλία

Πολλοί/ες από τους θεραπευόμενους/ες μου είναι γκέι άντρες και γυναίκες. Είναι οι ομοφυλόφιλοι πιο προβληματικοί; Όχι φυσικά. Η ομοφυλοφιλία αυτή καθεαυτή δεν είναι ούτε αρρώστια ούτε προβληματική. Δυστυχώς, όμως, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από πολλούς στην κοινωνία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους γκέι και τις λεσβίες.

Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές έρευνες διεθνώς, λόγω του γενικότερου αρνητικού κοινωνικού κλίματος και της έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης, οι γκέι και οι λεσβίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές άγχους και κατάθλιψης. Ειδικά οι γκέι έφηβοι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη και αυτοκτονία.

Η κοινωνική αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας αφήνει συναισθηματικά τραύματα στους γκέι άντρες και γυναίκες. Κάποιες φορές, τα τραύματα είναι τόσο σοβαρά που μας εμποδίζουν να ζήσουμε καλά και να αναπτύξουμε όλο το δυναμικό μας. Με την ψυχοθεραπεία, μπορούμε να δουλέψουμε το αρνητικό φορτίο που έχουμε εισπράξει και να ζήσουμε τη ζωή μας πιο καθαροί/ες, χωρίς ενοχοποίηση.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο θεραπευτή όταν είσαι γκέι/λεσβία

Όποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και να επιλέξετε, εάν είστε γκέι ή λεσβία βεβαιωθείτε ότι ο θεραπευτής ή η θεραπεύτριά σας έχουν μια υγιή στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Ειδάλλως κινδυνεύετε. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι θεραπευτές ξεπεράσει τις δικές τους προκαταλήψεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία.

Ένας θεραπευτής μπορεί να βλάψει έναν γκέι ή λεσβία θεραπευόμενο/η με δύο τρόπους:

  • Ενεργά: θεωρώντας την ομοφυλοφιλία προβληματική ή κατακριτέα, αποδίδοντας σε αυτή όλα τα άλλα προβλήματα, εκφέροντας αρνητικές απόψεις για τους ομοφυλόφιλους ή ενθαρρύνοντας, άμεσα ή έμμεσα, τον πελάτη τ να «αλλάξει».
  • Έμμεσα: αποφεύγοντας να αγγίξει το θέμα επειδή ο ίδιος/η ίδια δεν αισθάνεται άνετα, έχοντας ασαφείς και ανεπεξέργαστες προκαταλήψεις και προϊδεασμούς για τους γκέι και τις λεσβίες, υποβαθμίζοντας τη βία ή τις συνέπειες της καταπίεσης που έχει υποστεί ο πελάτης του / η πελάτισσά του ως ομοφυλόφιλος/η (ομοφοβία).

Περισσότερα για την ψυχοθεραπεία και την ομοφυλοφιλία και τι πρέπει να προσέξετε διαβάστε στο άρθρο του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Σπηλιώτη.

Για την ομοφοβία και τις σοβαρές συνέπειές της διαβάστε το άρθρο Η πιο επικίνδυνη αρρώστια των γκέι.

Εάν ενδιαφέρεστε για μια ατομική συνεδρία, στείλτε μέιλ εδώ.

Ομάδα στήριξης γκέι αντρών

Από τον Οκτώβριο 2008 θα ξεκινήσει ομάδα στήριξης γκέι αντρών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Στην ομάδα θα συζητηθούν θέματα όπως η η λεκτική κακοποίηση, προβλήματα αποκάλυψης της σεξουαλικής ταυτότητας, το θέμα της αρρενωπότητας και της κατασκευής της, κ.ά. Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μέιλ εδώ.

 

© 2006-2010 Λύο Καλοβυρνάς / design by makebelieve