Ακτιβισμός

Πού τελειώνει ο εαυτός μας και αρχίζει ο κόσμος; Μπορώ να είμαι καλά αν το περιβάλλον μου δεν είναι;

Δεν πιστεύω στον αλτρουισμό. Όλοι και όλες που «βοηθάμε τους άλλους», το κάνουμε πρωτίστως για τον εαυτό μας – για να είμαστε εμείς καλά – ό,τι βέβαια σημαίνει «καλά» για τον καθένα μας. Κατά την προσωπική μου γνώμη, για να είμαστε εμείς καλά, προϋποτίθεται να είναι και οι άλλοι γύρω μας. Η ανυπαρξία του αλτρουισμού δεν σημαίνει ότι δρούμε εγωιστικά ή με απώτερα κίνητρα, αλλά απλώς ότι το μοναδικό κέντρο αναφοράς που    να έχουμε ως άνθρωποι είναι ο εαυτός μας.

Από το 1991 ασχολούμαι με τον τομέα του HIV/AIDS στην Ελλάδα, πρώτα ως ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ζωής και Έμπνευσης και ύστερα της «Σύνθεσης – Ευαισθητοποίηση, Ενημέρωση, Έρευνα για το HIV/AIDS».

Στη Σύνθεση έχουμε δύο άξονες:

πρώτον τη στήριξη της οροθετικής κοινότητας, τόσο σε θέματα ιατρικά (εκδίδουμε φυλλάδια για αγωγές, παρενέργειες, εξετάσεις) όσο και κοινωνικά (κοινωνικός αποκλεισμός, διακρίσεις, πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις).

Δεύτερος άξονας είναι η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και ειδικά της γκέι κοινότητας για τον HIV/AIDS και τα υπόλοιπα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, κάνοντας εκστρατείες πρόληψης και προώθησης του ασφαλέστερου σεξ. Η Σύνθεση έφτιαξε και διατηρεί το μεγαλύτερο και πληρέστερο δικτυακό τόπο για το HIV/AIDS στα ελληνικά (www.hiv.gr), ενώ εκδίδει το διμηνιαίο περιοδικό για την γκέι και λεσβιακή κοινότητα «10%» (www.10percent.gr).

 

© 2006-2010 Λύο Καλοβυρνάς / design by makebelieve